Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

"Πόλεμος» γύρω από τον τύμβο"

H... μάχη της Αμφίπολης συνεχίζεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως και όλες οι εξελίξεις που αφορούν την ανασκαφή


Η ίδια η ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, είχε αποφύγει όλες τις τελευταίες εβδομάδες να παρέμβει και να απαντήσει στις λογής εικασίες που έχουν διατυπωθεί γύρω από το ταφικό μνημείο, επαναλαμβάνοντας ότι «θα μιλήσει η ίδια η ανασκαφή». Ομως η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη εβδομάδα, που διατύπωνε αιχμές για τον τρόπο που εκτελείται, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Περιστέρη. Με μια επιστολή της απάντησε δείχνοντας την ενόχλησή της, τονίζοντας ότι η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων.

Λίγες μέρες μετά και ενώ αρκετοί επώνυμοι από τον χώρο της αρχαιολογίας συνέχιζαν να διατυπώνουν λογής εικασίες -από το ποιον κρύβει ο τάφος μέχρι να τον προσδιορίζουν αυθαίρετα στους ρωμαϊκούς χρόνους-, ζήτησε να έχει η ίδια μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους και να δώσει απαντήσεις. Να θυμίσουμε ότι όταν το καλοκαίρι του 2013 κάποια ΜΜΕ και αρχαιολογούντες είχαν στήσει έναν χορό με ανεύθυνες πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η ίδια είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας να δείξουν σοβαρότητα, τονίζοντας ότι είναι αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα τα περί τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και αυτήν τη φορά η κ. Περιστέρη ζήτησε αυτοσυγκράτηση, επικρίνοντας όσους μιλάνε χωρίς να έχουν δει καν την ανασκαφή ή να έχουν κάποια επαφή μαζί της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, Υπεύθυνη ανασκαφών Αμφίπολης
«Μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα»



«Το να πει ένας επιστήμονας, και μάλιστα αρχαιολόγος, ποιος είναι μέσα δεν έχει νόημα γιατί δεν το ξέρουμε. Προχωρούμε βήμα βήμα, και βλέπουμε», ήταν η απάντηση της Κ. Περιστέρη αναφορικά με το ποιον κρύβει ο τάφος και συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Για το αν ο τάφος είναι συλημένος, είπε ότι οι όλοι οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι με χώμα και υπάρχουν σφραγισματα που δείχνουν ότι έγινε αγώνας ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσουν άνθρωποι, και διατυπώνει την υπόθεση ότι αν μπήκαν τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, «δεν θα πήγαιναν μακριά». Οσο για τη χρονολόγηση του μνημείου, είναι κατηγορηματική, προσδιορίζοντάς τη στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (από το 325 ως το 300 π.Χ.).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΒΕΡΙΟΣ, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ακαδημαϊκός
Μοναδικός ο τάφος

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για έναν μοναδικό τάφο σε μέγεθος και μορφή. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό από ιστορικές πηγές ότι ο Αλέξανδρος ο Γ' δεν ετάφη στη Μακεδονία. Αλλά ακόμα και εάν συνέβαινε αυτό, η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, όπου βρίσκονται οι τάφοι των βασιλιάδων της Μακεδονίας, όχι στην Αμφίπολη», έχει δηλώσει χωρίς να αποκλείει να ανήκει ο τάφος στη Ρωξάνη ή στον γιο της Αλέξανδρο Δ'.

ΟΛΓΑ ΠΑΛΑΓΓΙΑ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπ. Αθηνών
Στη ρωμαϊκή εποχή
«Οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι στοιχεία ικανά για να "κλειδώσουν"» τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή. Θέλω επίσης να επισημάνω την ομοιότητα του τύμβου Καστά με το Μαυσωλείο του Οκταβιανού (μετέπειτα Αυγούστου) στη Ρώμη. Το Μαυσωλείο χτίστηκε γύρω στο 28 π.Χ. και έχει τη μορφή τύμβου όπου τα χώματα συγκρατούνται από τοιχοδομία. Στην κορυφή του υπήρχε μνημείο, στην προκειμένη περίπτωση άγαλμα του Αυγούστου». Οσο για το ποιος θα μπορούσε να έχει ταφεί στην Αμφίπολη, είναι κατηγορηματική: «Οι πεσόντες από τη μάχη των Φιλίππων».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ, Καθηγητής στο Παν. Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Δεν ξεπερνά τον 4ο αιώνα
Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλο αυτό το εύρημα είναι σύγχρονο, κατασκευάστηκε ολόκληρο την ίδια εποχή. Τα αρχιτεκτονικά και τα πλαστικά του στοιχεία είναι της ίδιας εποχής, που δεν ξεπερνάει τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το εύρημα είναι από τα συγκλονιστικότερα των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία», έχει πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ενώ για τον ένοικο του τάφου εκτίμησε: «Είναι βέβαιο ότι στο ταφικό μνημείο είναι θαμμένος άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, αρχιτέκτονας
Πραγματικά πολύτιμος
«Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ελλάδα. Τα αρχιτεκτονικά του σχέδια και η ποιότητά τους τον καθιστούν πραγματικά πολύτιμο. Αν είναι συλημένος, δεν θα βρεθεί η κοσμηματοθήκη. Μπορεί να βρεθούν, όμως, άλλα αντικείμενα, όπως μαρμάρινα έπιπλα. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάντως είναι καταπληκτικά», δήλωσε, ενώ αναφορικά με τις Καρυάτιδες έχει επισημάνει ότι διαχρονικά συμβολίζουν τον θάνατο και τον τάφο.

ΜΑΪΚΛ ΓΟΥΝΤ, Βρετανός ρεπόρτερ και ερευνητής του BBC, συγγραφέας
Ασύλητος ο τάφος
«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εθνος» και για το ενδεχόμενο σύλησής του, ανέφερε: «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές, καθώς και σε μουσεία του εξωτερικού»

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ
Νομίζω ότι έχει συληθεί
«Είναι απίθανο το σενάριο της χρονολόγησης του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια. Αν βρεθούν οστά, θα έχουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού και έτσι θα αποκλειστεί κάποιος και θα ενισχυθεί το σενάριο για κάποιον άλλον. Πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός ή πολλοί σημαντικοί άνθρωποι μέσα στον τάφο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θάλαμοι μακεδονικών τάφων με άμμο μέχρι την οροφή. Επιπροσθέτως στους δύο θαλάμους υπάρχει μια περίεργη διαταραχή, καθώς και τρύπες σε σημεία των διαφραγματικών τοίχων που δεν δικαιολογούνται. Νομίζω ότι έχει συληθεί ο τάφος»

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, Διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη
Μεγάλος στρατηγός
«Ο Αλέξανδρος ο Μέγας θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο,τι άλλο ακούγεται είναι ένα φιάσκο. Ο τύμβος Καστά είναι ο μεγαλύτερος τύμβος που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το εύρημα είναι εντυπωσιακό. Ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει στην «καρδιά» του απείραχτα μνημεία. Πιστεύω πως είναι ο τάφος ενός μεγάλου στρατηγού που έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ένας μακεδονικός τάφος ενός εταίρου του μεγάλου στρατηγού. Αποκλείω ότι εκεί βρίσκονται η Ρωξάνη και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ- ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Δημοσίευση: 21/09/204.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου