Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκρίνουν την Αμφίπολη με τη Βεργίνα


Όσο προχωρούν οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης, τόσο οι αρχαιολόγοι μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος και τη σημαντικότητα του αρχαίου μνημείου, το οποίο, σύμφωνα με αρκετούς, μπορεί να συγκριθεί με τις ανασκαφές στη Βεργίνα από την ομάδα του Μανόλη Ανδρόνικου.

Ο αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι ο τάφος της Αμφίπολης κρύβει κάτι εντυπωσιακό αντίστοιχο με τα ευρήματα της Βεργίνας, όπως δήλωσε την Πέμπτη στην τηλεόραση του Alpha. "Χειρουργικά η ανασκαφή θα μας αποδείξει τι ακριβώς κρύβει", εκτίμησε.

Τα νέα ευρήματα τροφοδοτούν συνεχώς και νέα σενάρια...

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά στοιχεία του τάφου δείχνουν ότι πρόκειται για πλούσιο τάφο για κάποιον με υψηλό αξίωμα. "Ό,τι και αν βρούμε εκεί μέσα θα αποτελεί θησαυρό για εμάς", επεσήμανε.

Οι δηλώσεις του Τόνι Κοζέλι ήρθαν ένα 24ωρο μετά από εκείνες του ιστορικού Σαράντου Καργάκου, ο οποίος πιθανολογεί ότι στην Αμφίπολη, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πάντως, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει ότι "η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις ανασκαφές στην Αμφίπολη σε ριάλιτι" και και "ότι ο χώρος της ανασκαφής έχει μεταβληθεί σε κέντρο Τύπου".

Επιπλέον, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανασκαφή "δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών" και καταγγέλλει ότι ο τύμβος κινδυνεύει από "μια δεύτερη, σύγχρονη σύληση", αφού οι κυβερνώντες βλέπουν το εύρημα "πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας".

Πηγή: news.gr
Δημοσίευση: 5/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου