Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Μύρισε... χρήμα η Αμφίπολη

Έκρηξη ενδιαφέροντος για γη και ακίνητα αλλά και βροχή αιτήσεων για... καντίνες

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης έχει ανοίξει την όρεξη Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, που ψάχνουν μετά μανίας να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οσο προχωράνε οι εργασίες και οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε πολιτιστικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας για όλο τον κόσμο, οι εν δυνάμει τοπικοί επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, αφού υπολογίζουν πως τα ταμεία τους θα γεμίζουν με χιλιάδες ευρώ από τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή μόνο και μόνο για να δουν τον τάφο με τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει στη συνέχεια.

ΚΑΝΤΙΝΕΣ. Ηδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον δήμο για να λειτουργήσουν καντίνες στην περιοχή, ενώ τα τηλέφωνα στα τοπικά μεσιτικά γραφεία δεν σταματάνε να χτυπάνε από ενδιαφερόμενους για τα αγροτεμάχια που πωλούνται γύρω από τον τάφο.

«Η αλήθεια είναι πως όσο προχωράνε οι ανασκαφές το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται. Ηδη έχουν σταλεί στον δήμο μας κάποιες αιτήσεις για να παραχωρηθούν άδειες για καντίνες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται προς το παρόν να επιτρέψω καμία τέτοια κίνηση», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, και τονίζει: «Πριν ολοκληρωθεί το έργο, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση. Οταν με το καλό τελειώσει η ανασκαφή, θα γίνει ένα σωστά οργανωμένο πλάνο από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακκιάς, Σάκης Ζουρνατζής, δηλώνει πως η περιοχή έχει σοκαριστεί από την τόσο απότομη αύξηση της κίνησης. «Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που καθημερινά περνάει κόσμος από τα χωριά. Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, παρ’ όλα αυτά τα καφενεδάκια έχουν εντυπωσιακή αύξηση στα ταμεία. Ο τάφος έχει δώσει ζωή στην περιοχή», σημειώνει


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, όσοι έχουν αγροτεμάχια στην περιοχή αισθάνονται πλούσιοι, αφού υπήρξε ενδιαφέρον επένδυσης από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι τιμές των οικοπέδων έχουν ήδη αυξηθεί και οι μεσίτες ετοιμάζονται να κάνουν χρυσές δουλειές. «Σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Ηδη οι εν δυνάμει επενδυτές κάνουν έρευνα αγοράς για τα οικόπεδα που υπάρχουν, ενώ πολύ μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή είναι το ενδιαφέρον για τα καταστήματα που ενοικιάζονται στα χωριά. Οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν χώρους για καφετέριες, σουβλατζίδικα, αναψυκτήρια, εστιατόρια και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό», λέει ο Νίκος Κορτίδης, τοπικός μεσίτης. Οσον αφορά στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της περιοχής υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν προς αναζήτηση γης.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Αλλος ένας κλάδος που θα ευνοηθεί από τα ευρήματα του τάφου είναι αυτός του τουρισμού. Ηδη τα ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με κόστος από 6 έως 8 ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν πώς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τα γραφεία τουρισμού, προκειμένου να εξυπηρετούν και τους τουρίστες από το εξωτερικό. «Ηδη καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή 500 με 1.000 τουρίστες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανακοινώθηκε πως βρέθηκε ο τάφος, έχει παρατηρηθεί αύξηση, ενώ αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μέσα στους επόμενους μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων Ασπροβάλτας, Χρήστος Ζαχόπουλος, και περιγράφει: «Είμαστε όλοι επί ποδός. Κάθε μέρα διοργανώνουμε εκδρομές από εδώ, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις σκοπεύουμε να έχουμε σε πρώτο πλάνο την Αμφίπολη. Σε λίγες ημέρες μάλιστα διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ εδώ, στην Ασπροβάλτα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οκτώ χώρες. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας». Οσον αφορά στις επενδύσεις, ο κύριος Ζαχόπουλος λέει: «Καθημερινά περνάνε από τα μέρη μας επενδυτές που ενδιαφέρονται να χτίσουν ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι είναι από τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι από την Αθήνα. Σίγουρα η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης θα τονώσει την περιοχή. Ηδη έχουμε δει τα πρώτα δείγματα».


Ενίσχυση εσόδων 30% στα μουσεία
Η ανακάλυψη της Αμφίπολης «ξύπνησε» το ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας. Ετσι, εκτός από τη δόξα που γνωρίζει αυτές τις ημέρες το Μουσείο της Αμφίπολης, μιας και πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να δουν από κοντά τι κρύβεται κάτω από τα χώματα της περιοχής και να μάθουν την ιστορία αιώνων, αύξηση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα γενικότερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η εν λόγω αύξηση πριν από λίγο καιρό κινήθηκε στα επίπεδα του 25%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30% και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Με βάση την κίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά οι εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο τέλος του χρόνου να έχουν ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τον περασμένο χρόνο.

Πηγή: parapolitika.gr - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
της Ανθής Βούλγαρη
Δημοσίευση: 19/09/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου