Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Περιστέρη: Μπροστά σε ένα τάφο καταπληκτικό στην Αρχαία Αμφίπολη



ΥΠΠΟ:Τις επόμενες εβδομάδες τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων

Τη θέση ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να συνθέσουν τα στοιχεία της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη και να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού ευρήματος.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στο χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Σημείωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την πορεία των ανασκαφών και γι' αυτό, όταν η έρευνα έφθασε σε ορατό σημείο, επισκέφθηκε τον χώρο.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει στο να μην καταστρέφονται τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση της έρευνας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε, συμπληρώνοντας:
«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο».

Ξενάγηση Σαμαρά στο χώρο του ανασκαφικού έργου

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου το πρωί της Τρίτης ξεναγήθηκε στον χώρο του ανασκαφικού έργου.

Πηγή: Το Βήμα
Δημοσίευση: 13/08/2-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου