Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Άνθιμος Θεσσαλονίκης: Ο τύμβος της Αρχαίας Αμφίπολης πιστοποιεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας


Για τη σπουδαιότητα της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, αλλά για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μίλησε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Άνθιμος, με αφορμή τη χθεσινή ονομαστική του εορτή...

Ερωτηθείς για τα σημαντικά ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη, ο κ. Άνθιμος σχολίασε: «Μακάρι να βρεθεί ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου , αλλά αυτό δεν φαίνεται, οι αρχαιολόγοι δεν το πιστεύουν. Όπως και να χει είναι ένας θησαυρός, ο οποίος πιστοποιεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Όχι ότι δεν ήταν πιστοποιημένη. Είναι μια επιπλέον μαρτυρία και το γεγονός αυτό έκανε τους Σκοπιανούς να λένε ότι βρίσκουν παρόμοιο τύμβο. Αυτά είναι στη φαντασία τους».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες ανέφερε ουσιαστικά «ανοίξτε τα τζαμιά για να ανοίξουμε τη Χάλκη», ο κ. Άνθιμος σχολίασε: «Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε υποχωρητικοί. Μ αυτή την άδεια μας κοροϊδεύουν 40 χρόνια. Ποια εμπιστοσύνη να τους έχεις; Δεν μπορώ να σταθώ άνετα μπροστά στην τουρκική παρουσία. Δεν είναι φερέγγυοι».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος θα συμφωνούσε με τη λειτουργία τεμένους, σχολίασε: «Μπορούν να υπάρχουν τζαμιά χωρίς μιναρέ, όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πάντοτε με την άδεια του κράτους».

Πηγή: Amphipoli news
Δημοσίευση: 05/09/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου