Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αντεπίθεση της Περιστέρη: «Όσοι μιλούν για ρωμαϊκό τάφο εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»

Η κόντρα των αρχαιολόγων για τον προσδιορισμό της ιστορικής περιόδου κατά την οποία κατασκευάστηκε ο «τάφος της Αμφίπολης», καλά κρατεί. Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, με δηλώσεις της στην εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος αντίκρουσε την άποψη της Όλγας Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι Ρωμαϊκός.

Μάλιστα η Κατερίνα Περιστέρη έκανε αιχμηρό σχόλιο για εκδοχές περί «Ρωμαϊκής εποχής», λέγοντας: «Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Επανέλαβε φυσικά την άποψή της ότι το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρα στα χρόνια μεταξύ 325 – 300 π.Χ.

Περιγράφοντας τις μοναδικές στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα στην Αμφίπολη η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρει: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».

Μια σημαντική πληροφορία που έδωσε η ίδια αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος στο λόφο Καστά η αρχαιολόγος εκφράζει την ελπίδα πως: «μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα».

Πηγή: topontiki.gr
Δημοσίευση: 25/09/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου