Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Αισιοδοξία ότι η σαρκοφάγος είναι άθικτη

Για πρώτη φορά στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης τα στοιχεία δείχνουν πως ίσως ο τυμβωρύχος να έπεσε σε... τοίχο και να μη βρήκε τελικά τη σαρκοφάγο με το νεκρό και τα κτερίσματά του, εάν υπάρχουν.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», αυτό συνέβη γιατί ο τάφος είναι υπόγειος και αν κοίταξε από την τρύπα πλάτους 15 εκατοστών η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ύψος κοντά στο τύμπανο του θόλου, δεν θα είδε παρά μόνο χώμα και δεν θα μπήκε στον κόπο να την ανοίξει περισσότερο.

Η μελέτη του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει πως το άνοιγμα που οδηγεί σε κάποιους άλλους, πιθανόν υπόγειους χώρους, δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου αλλά έκκεντρα προς τα αριστερά.

Αυτή την στιγμή πάντως η επίχωση του τρίτου θαλάμου και η κακή κατάσταση διατήρησης του θόλου, που απαιτεί έργα στερέωσης δεν βοηθάει την ανασκαφική έρευνα στο επίμαχο σημείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα σενάρια για τι θα ακολουθήσει είναι πολλά. Στον επόμενο χώρο θα βρεθεί κάποιος άλλος θάλαμος; Θα αποκαλυφθεί μια κρύπτη ή κόγχη όπου θα είναι τοποθετημένος ο νεκρός; Ή θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων υπογείως; Αν ισχύει πάντως η τελευταία εκδοχή ίσως να έχουμε μια πρώιμη εμφάνιση κατακομβών.

Μενδώνη: Δεν ξέρουμε τι κρύβει ο τρίτος θάλαμος

«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με τις Καρυάτιδες, η κ. Μενδώνη επισήμανε μιλώντας στον Ant1 ότι ακόμα δεν ξέρουν τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, «για να πάμε στον τέταρτο», προσθέτοντας ότι η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, ωστόσο κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».



Πηγή: ANT1news - capital.gr [youtube]
Δημοσίευση: 22/09/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου