Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Φουντώνουν τα σενάρια για το μεγάλο μυστικό


Μήπως υπάρχουν περισσότεροι του ενός τάφοι στην Αμφίπολη;
Στην τελική ευθεία για την είσοδο στον τάφο της Αμφίπολης και για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβεται εδώ και 2.300 χρόνια, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίες συντήρησης και στερεώσεων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ενώ εκτιμάται ότι τις επόμενες 20 ημέρες θα μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματα στο εσωτερικό του σημαντικού αυτού μνημείου.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού που έχει ταφεί στον λόφο Καστά, ενώ γίνονται όλο και πιο συχνές οι αναφορές στο ενδεχόμενο της σύλησης του τάφου πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. «Η ελπίδα μας παραμένει ασύλητη» διαμηνύουν οι αρχαιολόγοι και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κορυφαίοι ιστορικοί και καθηγητές επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι, αυτό δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση τη σημασία της ανακάλυψης. Οπως δήλωσε μάλιστα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη «τα αποτελέσματα της ανασκαφής αυτής θα απασχολήσουν πολλά χρόνια την επιστημονική έρευνα. Η Αμφίπολη θα αποτελέσει στο μέλλον κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ισχυρό πόλο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».

Τα λόγια αυτά πιθανότατα να κρύβουν την πεποίθηση ότι ακόμη κι αν έχει συληθεί ο τάφος, δεν μπορεί παρά να έχουν μείνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οπως επίσης και το γεγονός ότι ακόμη κι αν δεν είναι ο τάφος του... Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά του ναυάρχου Νέαρχου ή μελών της βασιλικής οικογένειας, η ανασκαφή στην Αμφίπολη μπορεί να κρύβει εντυπωσιακά μυστικά, εφάμιλλα των ανακαλύψεων στη Βεργίνα.


Υπερβολικές προσδοκίες
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, καθώς η υπερβολική δημοσιότητα γέννησε και υπερβολικές προσδοκίες, ενώ προκάλεσε κύμα τουριστών που βάζουν μέχρι και «πολιτικά μέσα», προκειμένου να προσεγγίσουν και να φωτογραφίσουν τον λόφο Καστά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το ταφικό μνημείο είναι εντυπωσιακό, κάτι που αποδείχθηκε και από τη λήψη που έγινε από ελικόπτερο τηλεοπτικού σταθμού.
Όπως φαίνεται από ψηλά, ο χώρος πρόκειται για έναν τέλειο κύκλο κλεισμένο από τον ταφικό περίβολο μήκους 497 μέτρων. Οι αναλογίες του τεράστιου μνημείου έχουν εξάψει τη φαντασία όλων, καθώς το συγκρίνουν με τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα που ήταν τρεις φορές μικρότερος.

Η κυρία Περιστέρη


Και το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι ένα: Μπορεί να έχει κατασκευαστεί ένας τόσο εντυπωσιακός περίβολος, ο οποίος κρύβει μόνο έναν τάφο;

Η απάντηση έχει διπλή ερμηνεία. Είτε πρόκειται για την τελευταία κατοικία ενός σημαίνοντος προσώπου της εποχής εκείνης ο οποίος ήθελε να ξεχωρίζει και μετά θάνατον. Είτε η Τούμπα της Αμφίπολης κρύβει περισσότερους από ένας «ενοίκους». Από τη λήψη του ελικοπτέρου φαίνεται ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι αρχαιολόγοι και ετοιμάζονται να εισέλθουν στον τάφο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από το μνημείο που περιβάλλεται από τον εντυπωσιακό περίβολο. Δηλαδή, ο προθάλαμος στον οποίο ήδη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι και οι δύο θάλαμοι που φαίνονται είναι πολύ μικρά απέναντι σε όλο τον υπόλοιπο χώρο. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να κατασκευάστηκε ένας περίβολος σχεδόν 500 μέτρων με εκπληκτικά μάρμαρα Θάσου μόνο για έναν τάφο;

Περισσότεροι τάφοι

Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τούμπα της Αμφίπολης να κρύβει περισσότερους του ενός τάφους. Αλλωστε, όπως τονίζουν ειδικοί, στη μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας υπήρχαν τρεις τάφοι, του Φίλιππου, της Περσεφόνης και του Αλέξανδρου του Α'. Δεν αποκλείεται επομένως, εφόσον συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα και σε άλλα σημεία του λόφου Καστά να βρεθούν περισσότεροι του ενός τάφοι, φαινόμενο που συναντάται συχνά κατά τη Μακεδονική περίοδο.

Εκτός κι αν ο τεράστιος αυτός χώρος φιλοξενεί το μεγαλύτερο όλων τάφο που βρέθηκε ποτέ και ο οποίος κατασκευάστηκε για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας.

Τα σενάρια για τη σύληση του σημαντικού μνημείου
«Αδύνατον να έχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος», λένε επιστήμονες

Ποιος μπορεί να έχει ταφεί εκεί; Είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι τις τελευταίες εβδομάδες, με σενάρια και συνωμοσίες να φουντώνουν όσο αποκαλύπτονται κομμάτια του μνημείου.

Σε ένα πράγμα, πάντως, συμφωνεί η πλειονότητα των επιστημόνων. Οτι είναι αδύνατο να βρίσκονται εκεί τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρούν ότι αν ο τάφος του Στρατηλάτη δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο ή άλλη χώρα, τότε είναι πιθανό να βρίσκεται στην Αιγές, εκεί που θάβονταν οι βασιλείς. Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δύσκολα να είναι ο τάφος της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου του Δ', καθώς τονίζουν ότι ο Κάσσανδρος που μισούσε τη βασιλική οικογένεια και τους σκότωσε θα τους έφτιαχνε έναν τόσο μεγαλειώδη τάφο;

Οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται για τον ναύαρχο του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος έζησε στην Αμφίπολη όταν εξορίστηκε από τον Φίλιππο το Β'. Ο Νέαρχος, κρητικής καταγωγής, συνδέθηκε από μικρός με τον Μέγα Αλέξανδρο και ως σημαίνον πρόσωπο θα μπορούσε να έχει ταφεί εκεί. Αναφορικά με το αν έχει συληθεί ο τάφος, πέραν της μικρής οπής που βρέθηκε στον προθάλαμο, αρχαιολόγοι τονίζουν ότι από τον συγκεκριμένο περίβολο έχουν αφαιρεθεί στο παρελθόν τμήματα, σημάδι ότι κάποιοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο μνημείο. Αλλωστε, από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί, οπότε οι πιθανότητες για την Αμφίπολη να μην πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι είναι μικρές. Ολες οι απαντήσεις θα δοθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μπορεί να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις...

Πηγή: Ημερησία
Δημοσίευση: 30/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου