Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Αμφίπολη: "Απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση των δυνατοτήτων της περιοχής"



Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε χθες την Αμφίπολη, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για την πορεία του ανασκαφικού έργου στον λόφο Καστά. Η αρχαιολόγος Κ. Περιστέρη υποδέχθηκε και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, που αποτελούσαν η υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού βουλευτής Άννα Χατζησοφιά, η βουλευτής Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ και νυν δημοτικός σύμβουλος Σερρών Φιντίας Βελίκης, ο συντονιστής της οργάνωσης της πόλης Κώστας Βουκίκας και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα «μνημείο μοναδικό όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια» έκανε λόγο η αρμόδια έφορος της ΚΗ' ΕΠΚΑ, που δεν έκρυψε την αισιοδοξία της ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε μια "πολύ μεγάλη ανακάλυψη". Η Κ. Περιστέρη, μιλώντας για τον τύμβο, διέψευσε τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης "τριών τάφων", ενώ απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροσωπείας για τα κεφάλια των δύο σφιγγών διευκρίνισε ότι αυτά ήταν ένθετα και θεώρησε πιθανόν να βρεθούν κατά την εξέλιξη της ανασκαφής. Από τη μεριά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη διάθεση στήριξης της προσπάθειας, ενώ η αρχαιολόγος διαβεβαίωσε πως πλέον η ανασκαφή έχει εξασφαλίσει ό,τι απαιτείται για την απρόσκοπτη συνέχισή της.

Όπως μας διευκρίνισε η Ά. Χατζησοφιά, η αρχαιολόγος δεν έκανε λόγο περί "ασύλητου τάφου", όπως γράφτηκε (κάτι που διέψευσε με δήλωσή της και η Κ. Περιστέρη). Παράλληλα, η βουλευτής αναφέρθηκε στα προβλήματα στεγανοποίησης που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η επισκεψιμότητα στο οποίο έχει πλέον αυξηθεί και ίσως απαιτείται επιπλέον προσωπικό. "Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε μνημεία, σκεφθείτε πως έχει εντοπιστεί αρχαίο θέατρο, το οποίο όμως δεν έχει ανασκαφεί".

Από τη μεριά της η Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέρθηκε στην ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, που με σωστή διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε αλυσίδα επισκέψεων προς όφελος όλου του νομού. "Σκεφθείτε πως η μικρή μαρίνα στις εκβολές του Στρυμώνα έχει όλες τις υποδομές προκειμένου να εξυπηρετεί σκάφη αναψυχής, δεν έχει όμως το απαραίτητο λιμενικό προσωπικό!"

Πηγή: εφ. ΑΥΓΗ
Δημοσίευση: 23/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου