Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γιατί βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στον τέταρτο θάλαμο; - Μήπως το πέταξαν τυμβωρύχοι; (νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες)



Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις από τον τάφο της Αμφίπολης καθώς οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι μιας από τις Σφίγγες που βρίσκονταν μπροστά στον τάφο. Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς άγαλμα που έχει διασωθεί ανέπαφο. Το ερώτημα είναι βεβαίως πώς βρέθηκε στον τέταρτο θάλαμο όταν οι Σφίγγες είχαν αποκαλυφθεί στην είσοδο.

Ενισχύεται άραγε το σενάριο της σύλησης και της καταστροφής της Σφίγγας από τυμβωρύχους; Μήπως δηλαδή κάποιοι κατέστρεψαν τις Σφίγγες και πέταξαν το κεφάλι αρκετά μέτρα πιο μακριά από την είσοδο; Αν ισχύει το σενάριο αυτό τότε θεωρείται πιθανό να έφτασαν μέχρι τον τέταρτο θάλαμο, δηλαδή σε μεγάλο μέρος του τάφου και άρα δεν υπήρχαν χώματα τα οποία έπεσαν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το μαρμάρινο κεφάλι έχει ύψος 0,60 μ. Ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία.



Η ανακοίνωση αναφέρει:

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.



Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.



Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου.



Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.



Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Δημοσίευση: 21/10/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου