Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Τα ευρήματα του τύμβου Καστά απασχολούν τον διεθνή Τύπο



Το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά εξακολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, ο οποίος συνεχίζει να αφιερώνει δημοσιεύματα στη σπουδαία ανακάλυψη της Αμφίπολης.

Άρθρο του Forbes το οποίο τιτλοφορείται με το ερώτημα: «Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;» – μεταξύ άλλων – αναφέρει: «Ένας τάφος που πολλοί πιστεύουν ότι επρόκειτο για του Μεγάλου Αλεξάνδρου αρχίζει να αποδίδει τα μυστικά του. Ευρήματα από ταφικούς θαλάμους στην Αμφίπολη, παρουσιάστηκαν από τους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα.

Ανάμεσα στις ανακαλύψεις, οι οποίες έγιναν στο 2.300 ετών μνημείο, συγκαταλέγεται ένα ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Παρόμοια απεικόνιση υπήρχε και στον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας».

O αρθρογράφος συνεχίζει κάνοντας αναφορά στα ευρήματα - σε πολλά νομίσματα, κάποια εξ αυτών να φέρουν τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις σφίγγες και στις τριών μέτρων Καρυάτιδες οι οποίες φρουρούν το θάλαμο που βρέθηκε ο σκελετός, ο οποίος πλέον χρειάζεται να ταυτοποιηθεί.



Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, επισημαίνει το άρθρο, είναι γνωστό ότι έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφότου ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό του στην πορεία του από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία το 323 π.Χ. Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι, απουσία του Αλέξανδρου, στον τάφο έχουν ταφεί είτε η σύζυγός του Ρωξάνη, είτε η μητέρα του Ολυμπιάδα. Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην προσπάθεια Βρετανών στρατιωτών να κλέψουν τον γιγάντιο λέοντα που κάποτε στόλιζε την κορυφή του τύμβου, καθώς και τόνους μαρμάρων, ωστόσο δέχθηκαν επίθεση Βουλγάρων και Αυστριακών, αφήνοντας πολλά από τα μάρμαρα διασκορπισμένα στην ύπαιθρο.

Ταυτοποίηση του σκελετού

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εξέταση του σκελετού από το Μουσείο της Αμφίπολης, στο οποίο βρίσκεται, σε ομάδα ανθρωπολόγων.



Φωτογραφία από την ανεύρεσή του στον κιβωτιόσχημο τάφο της Αμφίπολης έδειξε η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, στην ενημερωτική εκδήλωση του Σαββάτου. Η αρχαιολόγος διευκρίνισε πως ο σκελετός φωτογραφήθηκε με χώματα, καθώς ήταν διαταραγμένος από τυμβωρύχους και έτσι έπρεπε η μεταφορά του να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, και για να μην αναμειχθεί το DNA του νεκρού με εκείνο των εργαζομένων. Η ανάλυση θα φανερώσει κατά πόσον έχουν διατηρηθεί ίχνη από το ρούχο που φορούσε ο νεκρός ή άλλα μικροστοιχεία.

Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση: 1/12/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου