Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχαιολόγοι: «Η Αμφίπολη θα πάρει χρόνια»


Τις πρώτες μελέτες για την προστασία και συντήρηση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και του περιβάλλοντος χώρου ενέκρινε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η άμεση προστασία του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και πιο μακροπρόθεσμα η αποκατάσταση του λόφου κατά το δυνατόν στην αρχική του μορφή αποτελούν τους βασικούς στόχους των μελετών συντήρησης και αναστήλωσης, που ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης. Το ΚΑΣ εξέτασε συνολικά τέσσερις μελέτες, η εκτενέστερη εκ των οποίων αφορά την εκτέλεση προσωρινών χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του περιβόλου, των αναλημματικών τοίχων στην κορυφή του λόφου, καθώς και του ίδιου του μνημείου.

Το συνολικό έργο αποκατάστασης του λόφου Καστά έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου. Oμως, όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, η λήψη μέτρων προστασίας θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο, πριν από την έναρξη των βροχοπτώσεων. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ταχύτατη αποχωμάτωση του λόφου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων το φθινόπωρο του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη των πρανών και την αποδυνάμωση της αντιστήριξης του μνημείου, το οποίο απειλείται τόσο από τα όμβρια ύδατα, όσο και από τις μετακινήσεις γαιών.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προστασία των πρανών του τύμβου από καταρρεύσεις και ολισθήσεις, την ενίσχυση του περιβόλου, τη διευθέτηση της απορροής των ομβρίων, την προστασία των οπών από τις παλαιότερες ανασκαφές του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη στον χώρο και την αναβάθμιση της εργοταξιακής οδού πάνω στον λόφο, η οποία θα είναι απαραίτητη για μελλοντικές εργασίες. Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει 260.000 ευρώ, ενώ την πρόθεσή του να βοηθήσει με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό έχει διατυπώσει ο δήμαρχος Αμφίπολης.

Απούσα από την προχθεσινή συζήτηση ήταν, για λόγους υγείας, η ανασκαφέας του μνημείου, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία με έγγραφό της ζήτησε να αναβληθεί η εξέταση της μελέτης, έτσι ώστε να παρίσταται και η ίδια. Μάλιστα, η κ. Περιστέρη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς την πρόταση κατάχωσης, για λόγους ασφαλείας, μέρους του πώρινου περιβόλου – η οποία πάντως θα είναι αναστρέψιμη, αφού απώτερος στόχος των μελετητών είναι ο ταφικός περίβολος να είναι ορατός σε όλη του την έκταση. Τελικά, τα μέλη του ΚΑΣ έκριναν ότι κάθε αναβολή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το μνημείο και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

«Οφείλουμε να προλάβουμε τον χειμώνα και να στηρίξουμε το μνημείο, αλλιώς δεν θα αντέξει», ανέφερε η Ευγενία Γατοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου έλαβαν, επίσης, οι προκαταρκτικές μελέτες για τη συντήρηση των δαπέδων του μνημείου και των επιχρισμάτων από τα μαρμάρινα τμήματα του θριγκού της τρίτης αίθουσας. Τα τρία ψηφιδωτά δάπεδα, με πιο εντυπωσιακή την περίτεχνη απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης στην τρίτη αίθουσα, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οσον αφορά τη χαρακτηριστική στρογγυλή «απώλεια» υλικού στο δάπεδο της τρίτης αίθουσας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της είναι δυνατόν να συμπληρωθεί με σωζόμενα θραύσματα. Η υποστήλωση του μνημείου και η συντήρηση των επιχρισμάτων, του γραπτού διακόσμου και των δομικών λίθων αποτελούν το αντικείμενο των μελετών που θα εξεταστούν από το Συμβούλιο σε επόμενες συνεδριάσεις.

Δημοσίευση: Καθημερινή
Ημερομηνία:3/9/2015